Kenali Hukum Nikah Bagi Anda Yang Ingin Berkahwin.

 

Nikah pun ada tahap hukum-hukumnya ya. Jom kita tengok anda ditahap yang mana satu. Baca dan kenali hukum perkahwinan bagi anda.1. Harus.

Ini adalah hukum asal perkahwinan. Maksudnya, perkahwinan itu sebenarnya adalah (mubah) dibolehkan. Tetapi, jika ada hal-hal yang tidak dapat dielakkan, maka hukumnya berubah mengikut situasi. Situasi bagaimana? Ikuti hukum selanjutnya.

2. Sunat.

Jika anda seorang yang berkemampuan serta mempunyai keinginan untuk berkahwin. Maka sunat anda melakukannya. Buat, dapat pahala.

3. Wajib.

Bagi seseorang yang mampu dan bimbang akan dirinya terjerumus kepada perkara mungkar misalnya melakukan zina dan perkara yang membawa kepada perzinaan seperti berpegang tangan, maka dia wajib untuk berkahwin. Kalau tak mampu bagaimana? Hukumnya makruh.

4. Makruh.

Seseorang yang tidak berkeinginan untuk berkahwin disebabkan penyakit, tua atau risau sekiranya perkahwinan tersebut menghalang dia daripada melakukan ibadah kepada Allah. Seterusnya, merasakan tidak mampu memberi nafkah kepada isterinya.

5. Haram.

Sekiranya seseorang itu bimbang atau yakin akan menzalimi serta memudaratkan isterinya. Antara faktor kebimbangan tersebut misalnya mempunyai sifat panas baran. Selain itu, jika seseorang itu tidak mampu memberikan nafkah zahir dan batin, maka hukumnya adalah haram.Jadi jelas ya. Jika anda tidak mahu berkahwin sekalipun, ambillah ini sebagai suatu ilmu.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 529,142 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen