Saya Tidak Mahu Berkahwin!

 

KES PERTAMA.

Pernah seorang wanita memberitahu saya yang DIA TIDAK MAHU BERKAHWIN. Berikut ialah dialog kami (lebih kurang).WANITA : Saya tidak mahu berkahwin.

ABU ZULFIQAR : Kenapa?

WANITA : Saya mahu mencontohi idola saya, Rabiatul Adawiyah (yang terkenal sebagai seorang ahli sufi wanita pada zaman dahulu). Saya kagum dengan dia. Saya nak jadi soleh macam dia.

ABU ZULFIQAR : Oh begitu....... Tapi... mengapa mesti hendak mencontohi Rabiatul Adawiyah? Fatimah (anak Rasulullah), Khadijah (isteri Rasulullah), A’ishah (isteri Rasulullah) dan lain-lain jauh lebih tinggi maqam mereka berbanding Rabiatul Adawiyah. Dan... mereka semuanya berkahwin! Dah ada contoh yang lebih baik, mengapa hendak ikut contoh yang kurang daripada itu?

WANITA : (Terdiam)

Tamat dialog kami.

Alhamdulillah, syukur. Hati wanita ini terbuka dan setahun lebih kemudiannya dia berjaya mendirikan antara sunnah paling utama di dunia ini yang juga merupakan jalan para anbia’, iaitu berumahtangga. Dah dapat anak pun. Semoga dia dan keluarganya mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.Pesan Nabi yang kita kasihi:

“Nikah adalah sunnahku (jalanku), maka barangsiapa yang cintakan agamaku hendaklah dia menjalankan sunnahku itu”. (Abu Ya’la)

KES KEDUA.

Dalam kes lain, ada pula seorang wanita berkerjaya dan bergaji agak lumayan yang buat endah tak endah tentang perkahwinan, sedangkan umurnya sudah meningkat. Baginya, jika tidak berkahwin pun tidak ada masalah. Kalau tidak ada orang meminangnya, baginya hal itu “sudah tak ada jodoh”. Disangkanya jodoh itu boleh datang menggolek TANPA BERUSAHA KERAS.

Tapi, keluar rumah bekerja dan MENCARI WANG, HARTA dan KEDUDUKAN DI MATA ORANG pandai pula dia berusaha keras. Bertungkus-lumus sejak zaman persekolahan mengejar kerjaya, berhabis duit belajar, masuk universiti, berpisah jauh dari keluarga, sambung belajar lagi, pening kepala mencari kerja dan akhirnya berjaya menduduki satu kerjaya yang bergaji lumayan serta mampu beli kenderaan yang baik. Usaha ini memakan masa berbelas tahun! Dalam hal ini, tidak pula dia duduk saja di rumah dan berkata : “Apa yang Tuhan berikan/tentukan untuk aku sudah tentu yang terbaik. Tak perlu aku berusaha keras mencarinya.” Kan pelik?

Untuk MENCARI KERJAYA YANG DIPANDANG ELOK oleh orang ramai, wang gaji dan harta dunia... dia sanggup berusaha keras berbelas tahun. Untuk menemukan jodoh?

“Barangsiapa yang mempunyai KELUASAN REZEKI hendaklah berkahwin”. (Ibnu Majah)

"Barangsiapa yang MAMPU UNTUK BERKAHWIN, tetapi dia tidak (berusaha mencari jalan untuk) berkahwin, maka bukanlah dia dari golonganku". (Baihaqi)

Menolak usaha seperti ini silap-silap boleh berkait soal aqidah, kerana i’tiqad Ahli Sunnah wal Jamaah ialah tidak MENIDAKKAN USAHA. Bergantung penuh kepada TAKDIR tanpa usaha keras untuk mencapai sesuatu dengan alasan “apa yang Tuhan tentukan/beri kepada kita adalah yang terbaik... BUKAN AQIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH. Silap-silap boleh masuk dalam fahaman Jabbariyyah yang sesat. Oleh itu, berawas! Persoalan aqidah bukan perkara main-main. Rosak aqidah, rosaklah seluruh keagamaan kita. Carilah kuliah-kuliah aqidah, bergurulah dengan orang-orang yang berahlian dalam soal aqidah ini, nescaya faham kedudukannya.

Saya pernah kuliahkan hal ini. SECARA RINGKASNYA, apa yang Tuhan berikan kepada Iblis, Firaun, seorang sahabat Nabi yang berpindah ke agama Nasrani, Haman, Abu Jahal dan lain-lain itu... apakah itu yang terbaik untuk mereka? Ataupun sebenarnya usaha dan ikhtiar mereka sendiri (yang diberikan oleh Tuhan) yang membuatkan nasib mereka begitu? Fikir-fikirkan...

(* Bahagian ini panjang huraiannya dan agak berbelit sebelum sampai kepada kesimpulannya. Maka tidaklah saya mahu memanjangkannya di sini. Kena hadir kuliah beberapa kali baru boleh faham sepenuhnya. Mohon maaf.)Hendak tahu mengapa wanita ini seolah-olah tidak mahu berkahwin langsung? SEBAB UTAMAnya (ada beberapa SEBAB SAMPINGAN yang lain) ialah dia khuatir kalau-kalau mendapat suami yang tidak baik DAN WANGNYA AKAN BANYAK MENGALIR KEPADA SI SUAMI. Maklumlah zaman sekarang, lelaki ramai tetapi yang baiknya kurang. Wanita pun begitu juga.

Renungkanlah lama-lama, atas dasar wang ringgit dan harta benda, wanita ini dengan mudah-mudah MENOLAK ANTARA SUNNAH PALING UTAMA (iaitu perkahwinan), yang diperjuangkan secara begitu gigih oleh para nabi, Rasulullah dan para sahabat! Macam mana boleh mendakwa diri mencintai Nabi? Bercakap dan menulis tentang agama bukan main lagi, tapi betulkah diri sudah mencapai tahap MENCINTAI NABI?

Pernah Abu Razin Al ‘Uqaili bertanya: “Wahai Rasulullah. Apakah iman itu?”

Rasulullah SAW menjawab: “(Iman itu ialah) Allah dan Rasul-Nya LEBIH KAMU CINTAI DARIPADA yang lain.” (Ahmad)

“TIDAK BERIMAN seorang dari kamu sebelum Allah dan Rasul-Nya LEBIH DICINTAINYA daripada yang lain-lain.” (Bukhari & Muslim)

“TIDAK BERIMAN seorang hamba sebelum aku (Rasulullah) LEBIH DICINTAI daripada isterinya, hartanya dan sekelian manusia.” (Bukhari & Muslim)

“Cintailah Allah kerana Dia memberi kamu makanan daripada nikmat. Dan cintailah aku kerana Allah mencintai aku.” (Tirmizi)

Dan kita sedia maklum, salah satu elemen penting sebagai bukti mencitai Nabi ialah dengan MENCINTAI SUNNAH-SUNNAHNYA. Kita juga sedia maklum, berkahwin ialah antara SUNNAH UTAMA yang diperjuangkan oleh Rasulullah saw. Benarkah kita sudah ataupun ke arah mencintai Nabi?

Alhamdulillah syukur, wanita ini juga akhirnya mendirikan rumahtangga. Agaknya dia sudah sedar betapa jauh bezanya antara seorang muslimah yang berkahwin dengan yang tidak berkahwin di sisi Allah SWT... wang ringgit, kerjaya dan harta benda bukan tandingannya. Berkemungkinan juga dia berubah hati ke arah yang lebih baik setelah membaca tulisan saya di internet sebelum itu.

WaAllahua’lam.

“Ya Allah Tuhanku. Anugerahilah (agar) aku mencintai Engkau, MENCINTAI ORANG YANG MENCINTAI ENGKAU (terutamanya Rasulullah) dan mencintai apa (jua) yang mendekatkan aku kepada mencintai Engkau.” (Abu Naim)

KES KETIGA.

Saya tidak terlibat dengan kes ini, sekadar dengar-dengar cerita. Ada wanita yang sudah stabil dengan kerjayanya sengaja tidak mahu berkahwin. Antara alasannya, dengan bersendirian begitu dirinya lebih bermanfaat kepada umat (melalui kerja-kerja dakwah, peranan dan kerjayanya), yang secara tidak langsung akan mencerahkan peluang dirinya menuju redha dan syurga Allah.

Benarkah begitu?

Apa kata Rasulullah saw?

“Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan (aurat dan maruah) dan TAAT KEPADA SUAMI, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Ahmad)

"Apabila seorang isteri mengerjakan solat lima waktu, mengerjakan puasa sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya (aurat dan maruah) serta MENTAATI SUAMINYA, nescaya dia akan masuk syurga". ( al-Bazzar)

Alangkah beruntungnya jadi wanita! Alangkah cerahnya peluang wanita untuk ke syurga! Hanya 4 perkara utama yang perlu diselesaikan oleh wanita (berbanding pelbagai tanggungjawab lelaki yang berlambak) untuk menuju redha dan syurga Allah!

Sengaja tidak mahu berkahwin? Terlepaslah peluang untuk mendapatkan syarat terakhir daripada 4 syarat tiket perjalanan segera ke syurga iaitu TAAT KEPADA SUAMI. Mengejar kerjaya berbelas tahun sejak di bangku sekolah kita sanggup, mengejar syurga?RIWAYAT-RIWAYAT TENTANG PERKAHWINAN.

Dikatakan Sufyan bin Uyainah berkata: “Memperbanyakkan isteri bukanlah dari perkara dunia yang sia-sia kerana Saidina Ali r.a. merupakan seorang sahabat yang paling zuhud, mempunyai 4 orang isteri dan 17 orang jariah. Perkahwinan merupakan jalan para anbia’ dan akhlak mereka. “

Dikatakan Imam Ahmad bin Hanbal r.a. berkahwin pada hari kedua kematian isterinya. Katanya: “Aku tidak suka bermalam dalam keadaan bujang.”

Dikatakan Saidina Ali berkahwin selepas tujuh malam kematian isterinya Saiyidah Fatimah (anak Rasulullah).

Dikatakan Abdullah bin Masud pernah berkata:

“Seandainya umurku hanya tinggal 10 hari sahaja untuk aku hidup, nescaya yang kusukai ialah berkahwin, supaya aku tidak menemui Allah s.w.t. (mati) dalam keadaan aku bujang.

Dikatakan dua orang isteri Saiyidina Muaz meninggal dunia akibat penyakit taun. Muaz yang ketika itu turut terkena penyakit taun berkata: “Kahwinkanlah aku. Aku tidak suka menemui Allah s.w.t. (mati) dalam keadaan aku bujang.”

Riwayat-riwayat ini menunjukkan betapa beratnya perhatian mereka akan perkahwinan. Ulama pewaris para nabi. Apakah kita mencontohi para ulama?

KES-KES TERPENCIL.

Yah, memang ada kes-kes terpencil yang membuatkan seseorang wanita itu dibolehkan tidak berusaha untuk berkahwin. Ada kerana masalah kesihatan, ada kerana masalah gangguan jin dan sihir, ada yang terlibat dalam bidang perisikan tertentu, kerana kemudaratan-kemudaratan tertentu dan lain-lain. Namun begitu, jangan jadikan hal-hal di atas sebagai alasan untuk anda tidak mahu berusaha keras ke arah perkahwinan kerana kes-kes yang dicontohkan ini bukan bersifat umum. Maksudnya masalah yang sedang dihadapi itu benar-benar BERAT.

KESIMPULANNYA.

Berusaha gigihlah untuk mendirikan rumahtangga. Selepas berusaha sekian lama dan masih juga belum berjaya, ketika itu barulah boleh dikatakan “MUNGKIN belum ada jodoh” dan bukannya dikatakan “DAH TAK ADA JODOH... apa nak buat.” Jodoh kita dalam kekuasaanTuhan’, jangan kita melampaui ilmu Tuhan dengan mengesahkan yang kita “dah tak ada jodoh”. Dari mana kita tahu yang kita ‘confirm’ tak ada jodoh di dunia ini?

Tidak mustahil esok pagi sampai jodoh kita walaupun kita sudah tua. Tidak mustahil : )

Yang penting... doa dan usaha. Jangan doa sahaja tanpa usaha.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 614,928 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen