Perbezaan Lelaki Soleh dan Alim. Yang Mana Satu Pilihan Anda?

 

Whoever knows me well will know what is my perception towards alim men. It's different between lelaki alim and lelaki soleh. Sangat berbeza. Before I start my entry, I would like to apologize if my words will hurt all of you. Pengalaman saya selama 25 tahun, pernah bersekolah agama selama 9 tahun, 2 tahun di sekolah sains dan 6 tahun di UiTM. Pengalaman yang sangat sikit tapi rasanya cukup untuk menjelaskan apa perbezaan lelaki Soleh dan Alim, because I pernah date with those alim men.



Perbezaan.

1. Lelaki Alim suka menegur apa yang tidak disukaai oleh Allah, which is really good BUT dia pon sama kadang2 melanggar hukum Islam, for example: dating dengan girlfriend berduaan tanpa diteman pihak ketiga, padahal dia dah marah kawan2 dia dating. However, lelaki soleh menegur dengan cara perbuatan, menunjukkan what is do's and don'ts.

2. Lelaki Alim suka marah bertindak mengikut perasaan dengan menghentam orang sebab benda itu harammmm. (Pernah tengok cerita Aqashah berlakon yang semua haraammmm. Haraaammm) meanwhile, lelaki soleh akan menegur secara lembut sampai kita tak perasan pon yang dia menegur kita.



3. Lelaki Alim sangat mudah untuk dikenali iaitu dia ni Ustaz cyber. Always preach at social media or blogs etc, tapi bila suruh menyelesaikan masalah keruntuhan akhlak remaja terus menghentam, menjatuhkan hukuman kepada pesalah. Meanwhile lelaki soleh, dia tak akan menunjukkan kepandaian dia melainkan orang bertanya. Jika diminta masalah keruntuhan akhlak remaja dia akan menolong. Contoh dalam latest video Mat Lutfi "sebelah sayap" nice video to watch.

4. Lelaki Alim suka mengorat perempuan dengan memberikan tazkirah nak tunjuk dia pakar dalam agama. Perempuan pon cair. "Owh inilah lelaki yang aku boleh jadikan suami, imamku". I pernah kena macam ni, my ex dulu mengorat beri tazkirah berjela- jela sebab dia budak KiSAS, bila jalan2 pegang tangan kalau kita tak sambut tangan dia nanti merajuk. But i become curious why kat Shah Alam tak pegang tangan. So I ask him. Why tak pegang tangan kan. Dia kata nanti ustazah KiSAS dia nampak. I said to him, "Tuhan you Ustazah you lah". Somehow I don't like dating with guys like this tunjuk tahu agama tapi tak laksanakan. I ada berkawan dengan some bad boys, bukan yang jenis jahat mencuri or melanggar undang2. Dia ni macam nakal lah, but he never ambil kesempatan with me. Never hold my hand, his really good and respect woman even dia ada sikit nakal la. So you can see. Please woman, jangan ditipu dengan rupa paras kealiman.



5. Lelaki Alim senang dapat. lelaki soleh susah nak dapat or jumpa. Kita sebagai perempuan hanya berdoa dan yakin dengan Allah siapa jodoh kita. Again, Jangan ditipu paras rupa alim mereka yang penting perbuatan dan hati.

6. Sampai sekarang saya tak faham apa yang lelaki alim nak tunjukkan. Kahwin poligami dan sebagainya, memanglah jodoh tapi saya still tak faham. Nak bagi payung emas untuk isteri, tapi bagi saya dari awak bagi saya payung emas, baiklah saya cari suami mualaf yang memang nak masuk Islam dan Allah menjanjikan mahliga di syurga nanti Insya Allah.

7. Lelaki Alim suka menjatuhkan hukuman terhadap seseorang. Contoh sila tengok gambar2 public figure. Ada yang comment dah ada jatuhkan hukuman neraka. Kita siapa nak jatuhkan hukum?? Kalau awak dah jatukan hukuman maksudnya awak dah mendahulukan Tuhan. Awak Tuhan ker nak jatuhkan hukuman??

Kepada wanita di sana yang mendambakan lelaki alim sebagai suami, sila tukar doa anda. Doakan untuk mendapat lelaki soleh yang dapat guide kita dunia dan akhirat. Setiasa yakin dengan Allah itu yang penting. Again, jangan sesekali terpedaya dengan apa yang awak lihat dan dengar. Sila lihat dengan perbuatan mereka seiring atau tidak. Pernah dengar pepatah alim alim kucing.



 

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 398,638 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen