‘Orang Ketiga’ Perosak Rumah Tangga Boleh Didakwa & Dipenjara.

 

Orang ketiga yang mengganggu kebahagiaan rumah tangga pasanagan suami isteri sehingga membawa perceraian boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana ia satu kesalahan jenayah. Sehingga kini, semua jabatan negeri sudah mempunyai undang-undang ini dan semua pihak boleh mengambil tindakan dengan membuat aduan bersama bukti kukuh, lapor Harian Metro.Statistik perceraian meningkat setiap tahun dan sebahagian daripadanya adalah berpunca daripada orang ketiga.

“Undang-undang ini sudah ada tetapi tidak dikuatkuasakan. Mungkin orang awam tidak tahu mengenai undang-undang itu atau bukti yang lemah menyebabkan pendakwaan tidak dapat diteruskan,” kata Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Musa Awang.

Suami atau isteri yang menjadi mangsa perceraian disebabkan wujud campur tanggan atau gangguan pihak ketiga dinasihatkan supaya membuat aduan kepada Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam negeri.Tambahnya lagi, orang ketiga ini terdiri daripada sesiapa saja yang bertanggungjawab meruntuhkan sesebuah institusi rumah tangga.

Pihak yang menjadi mangsa perlu menyimpan dan menyerahkan apa saja bukti seperti SMS, sebarang kiriman pesanan sama ada melalui telefon, laman sosial, bukti bergambar kepada pihak penguatkuasa agama untuk siasatan.

Mengikut Seksyen 36, Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997, ‘orang ketiga’ tersebut boleh dipenjara tiga tahun atau denda maksimum RM5,000 atau kedua-duanya jika disabit kesalahan.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 505,335 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen