15 Hadiah Relevan Yang Patut Dihadiahkan Kepada Pengantin Baharu.

 

Memberikan hadiah kepada pengantin baharu adalah salah satu perkara yang sangat istimewa, tidak sama dengan memberi hadiah ketika menyambut hari lahir. Sewaktu mendapat undangan perkahwinan daripada teman, tetangga, saudara, anda tentu sedang berfikir tentang hadiah yang sesuai untuk mereka yang bakal berkahwin bukan?Tentunya anda biasa mengalami situasi bingung memikirkan apakah hadiah yang sesuai untuk diberikan kepada pasangan pengantin baharu. Daripada hanya memasukkan wang di dalam sampul surat untuk diberikan kepada pasangan pengantin baharu, lebih baik anda berikan hadiah yang dapat digunakan oleh mereka selepas berkahwin nanti.

Buat pasangan pengantin baharu pula, sudah tentu seronok dan tidak sabar untuk berpindah ke rumah yang baharu bersama suami. Sama ada pindah ke rumah sendiri mahupun ke rumah sewa, pokoknya anda dan pasangan pindah ke rumah sendiri untuk hidup bersama.

Menyandang peranan sebagai isteri yang masih 'hijau', anda harus mempersiapkan 'singgasana' di dapur yang baharu. Banyak peralatan yang harus dibeli untuk mempersiapkan hidangan istimewa untuk suami.

Selain pinggan, piring, mangkuk, cawan, gelas, sudu, dan garfu, peralatan memasak yang lain juga perlu disiapkan. Peralatan dapur ini wajib dimiliki oleh pasangan pengantin baharu bagi melancarkan kerja-kerja memasak di dapur.

Nah, kami sediakan 15 idea hadiah relevan yang patut dihadiahkan kepada bakal pengantin baharu.1. Pisau.

Pisau untuk memasak haruslah tajam. Pilih pisau dengan kualiti bagus yang dibuat daripada stainless steel. Pastikan mata pisau tidak lentur dan kuat. Jenis chef's knife dengan ukuran sederhana adalah yang utama dan serbaguna. Cuba genggam gagangnya, pastikan tangan anda selesa saat memegangnya, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Anda juga boleh menambah pisau kecil untuk keperluan mengupas bawang, dan memotong bahan-bahan kecil.

2. Papan Pemotong Plastik.

Jenis papan pemotong kayu sekarang sudah mulai ditinggalkan kerana alasan kebersihan. Pemotong plastik kini lebih banyak digunakan. Beli dua jenis papan pemotong, satu untuk sayur-sayuran dan satu lagi untuk daging, ayam dan ikan.

3. Pengupas.

Walau pun anda boleh sahaja mengupas epal, kentang dan sayur-sayuran menggunakan pisau biasa, namun alat pengupas ini akan mempermudahkan dan mempercepatkan kerja anda. Bahagian kulit yang dikupas juga tidak akan terlalu tebal berbanding menggunakan pisau biasa.4. Kuali.

Ada banyak jenis kuali mengikut bentuk dan bahannnya. Minimum beli dua jenis kuali, iaitu kuali leper dan kuali yang sedikit dalam bentuknya. Kuali yang leper sesuai untuk menumis manakala kuali yang dalam bentuknya sesuai untuk memasak masakan yang berkuah. Belilah kuali yang berukuran sederhana dan yang anti kelat bagi memudahkan urusan anda memasak di dapur.

5. Periuk.

Periuk bersaiz sederhana adalah satu peralatan dapur yang serbaguna dan wajib ada. Periuk dengan ukuran sederhana sesuai untuk memasak sup atau sayuran berkuah.

6. Cerek.

Penting untuk kegunaan membuat teh atau kopi. Jika tidak memiliki dispenser air panas, gunakan cerek yang khusus untuk memasak air. Beli dengan ukuran yang tidak terlalu besar.

7. Sudip & senduk.

Sangat diperlukan untuk mengacau atau membalikkan masakan yang anda masak. Jika tidak menyukai sudip kayu, pilih sudip yang diperbuat daripada plastik tahan panas yang sesuai untuk kuali anti lekat. Pastikan sudip dan senduk yang anda beli kuat dan tidak lentur.

8. Penyepit.

Peralatan ini mesti ada di dapur untuk kegunaan masakan yang bergoreng. Pastikan anda memilih penyepit yang tidak mudah berkarat, kukuh dan bahannya tidak licin sangat digenggam ketika menggunakannya.

9. Penapis minyak.

Berguna untuk meniriskan minyak daripada masakan yang bergoreng. Boleh juga dijadikan penapis masakan seperti mi dan pasta.

10. Mangkuk adunan.

Banyak fungsinya. Sebagai bekas untuk mengisi sayur-sayuran yang sudah dipotong-potong serta mengisi adunan tepung yang telah siap diuli. Beli mangkuk dalam bentuk set daripada bahan stainless steel atau plastik, mengikut selera anda.11. Lesung batu.

Wajib ada untuk membuat sambal dan melumatkan ramuan yang halus. Pilih yang diperbuat daripada batu asli. Selepas membeli lesung batu jangan terus digunakan. Bersihkan dahulu dengan sabun. Gosokkan dengan hampas kelapa untuk menghilangkan serpihan batu dan pewarna yang sering digunakan untuk membuat lesung batu.

12. Chopper.

Lebih praktikal untuk membuat ramuan yang halus atau mencincang berbagai bahan makanan seperti bawang putih, bawang merah, sayur-sayuran, isi ayam dan juga daging. Ia sangat penting bagi mempercepatkan proses memasak di dapur.

13. Pemarut.

Supaya all in one, beli pemarut dengan empat jenis pemarut. Boleh digunakan untuk memarut keju saat membuat pasta, atau memarut sayur-sayuran saat ingin membuat rojak.

14. Pembuka tin.

Menggunakan bahan makanan di dalam tin sangat praktiskal untuk anda yang baharu belajar memasak dan juga sentiasa sibuk. Alat ini perlu dimiliki untuk membuka tin. Ada yang manual dan ada yang automatic. Pilih yang paling praktikal dengan anda.

15. Kain pengelap dapur.

Sangat penting untuk membersihkan dapur daripada air atau minyak yang tumpah. Boleh juga digunakan sebagai pemegang periuk dan juga kuali saat anda memasak. Bel beberapa helai agar ia boleh ditukar ganti ketika kain lap yang sudah kotor dicuci.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 596,224 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen