Wahai Lelaki Berusahalah Menjadi Suami Yang Soleh.

 

Suami yang soleh akan membahagiakan isterinya dan ia menjadi satu amal soleh yang boleh membawa dirinya ke syurga. Suami yang soleh ialah suami yang taat serta patuh kepada perintah dan larangan agama. Beliau melaksanakan apa yang diperintah oleh Allah dan menjauhi apa yang dilarang oleh Allah. Sebagai seorang suami, Allah memerintahkannya untuk bergaul (berinteraksi) dengan baik kepada isterinya dan menjauhi daripada menyakiti mereka.Firman Allah:

Wahai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan dan janganlah kamu menyakiti mereka kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian dari apa yang kamu telah berikan kepadanya, kecuali (apabila) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata dan bergaullah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. [al-Nisa’ 4:19]Termasuk yang dilarang oleh Allah ialah terburu-buru menceraikan isteri semata-mata kerana beberapa tingkah-lakunya yang tidak disenangi. Firman Allah:

Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu). [al-Nisa’ 4:19]

Oleh itu meskipun Islam memberikan kuasa talak kepada suami, tidaklah bererti Islam menyukai suami yang menyalahgunakannya. Suami yang cermat lagi berdisiplin dalam menguruskan kuasa talaknya termasuk dalam kategori suami yang soleh.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 596,003 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen