Soal Jodoh, Kita Tidak Boleh Nak Paksa.

 

Soal jodoh ini kita tak boleh nak paksa. Kita tak boleh nak ikut kehendak diri kita sendiri sahaja. Sebab kita punya Tuhan. Tuhan yang Maha Menciptakan Selayaknya bagi seorang Hamba kita kena ikut kehendak Tuhan iaitu Allah SWT. Soal jodoh ini Allah dah bagitahu dalam al-Quran. Allah kata apa?

'Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.' - (Surah al-Baqarah ayat 216)

Kamu ada menyukai seseorang lalu kamu bercinta dengannya. Kenal bertahun-tahun. Mungkin kenal di Stesen KTM lepastu mintak number si dia dan perempuan tu pun bagi. Atau kenal di tempat kerja. Hari-hari duk usha dari jauh akhirnya beranikan diri tanya dah berpunya ke belum. Kalau yang bercinta di university selalu ulang kaji pelajaran sama-sama. Kalau dalam kelas setiap hari kenyit-kenyit mata. Baling-baling pemadam. Last sekali. Hubungan terputus. Sakit bukan ?Ya sakit yang teramat sangat bila kita dah beri hati kita lalu hati tadi terluka. Hati yang kita beri dengan setulusnya sedikitpun tidak di hargai. Sakit bukan? Terasa bagai ditusuk sebilah pisau bukan? Bahkan mungkin lebih dari itu andai cinta kita tadi 200% tahap gunung kinabalu. Tapi saya dan kamu kena tahu satu perkara. Apadia?

Allah bilamana mahu mengurniakan secebis hidayah kepada kita. Allah bilamana mahu kita kembali kepada Dia. Allah akan kirimkan ujian yang mungkin ujian itu melalui si dia dan hikmahnya kita tak lagi mudah tertipu dengan janji manis manusia. Mungkin hikmah dari ujian itu kita tak lagi hanyut dengan cinta manusia walau pun nampak penuh 'gah' sekali. Hidup ini kita cuma perlu Allah kerana hidup ini tanpa Allah terasa sangat 'kosong'. Jiwa terasa sangat sunyi sepi. Kita tidak tahu tapi Allah Maha Mengetahui. Hidup kita ini Allah yang tentukan. Kita sebagai hamba Allah. Manusia yang punya banyak kekurangan cuma boleh merancang. Cuma boleh 'merancangan' tak lebih daripada itu.Pasak dalam hati wahai kawan. 'Kita cuma boleh merancang tak lebih daripada itu.'

Kamu dan kamu termasuk diri saya. Mohon jangan lupa untuk berdoa kepada Allah atas tiap apa yang kita rencanakan. Biar Allah menjadi 'pemimpin' dan kita menjadi 'pengikut'. Jangan letak harapan setinggi gunung kinabalu kerana bila jatuh sakitnya kita yang merasa bukan orang lain. Dahulukan lah Allah. Maka Allah akan membantumu. Jagalah Allah, nescaya Allah akan menjagamu.

Anda masih belum bertemu jodoh?

Jika anda belum bertemu jodoh, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari? Mungkin anda buntu di mana dan bagaimana untuk mencari. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG di Baituljannah.com secara PERCUMA. Seramai 536,481 ORANG CALON sudah berdaftar di Baituljannah.com dan sudah ramai yang berjaya menemui jodoh. Siapa sangka, mungkin anda juga akan bertemu jodoh anda di Baituljannah.com. Jangan berlengah lagi, DAFTAR SEKARANG melalui borang di bawah ini.

 

 

Artikel Lain

Tinggalkan Komen